Egy őszinte bemutatkozás

Jogos lehet az igény honlapom látogatójában, hogy többet megtudjon rólam, mielőtt úgy dönt, hogy szeretne velem együtt dolgozni akár egyéni, akár csoportos formában. Ki vagyok én, miben hiszek, milyen ember vagyok… Itt megtalálható rövid bemutatkozásom, amely inkább a szakmai életutamat mutatja be. De most röviden szeretnék arról is írni, hogy milyen személyes út vezetett addig, hogy az Önismeret neked elinduljon. Elképzelhető, hogy ismerősek lesznek bizonyos mondatok – biztos vagyok benne, hogy sokan keresztül mentek egy hasonló folyamaton.

Kezdetek

1980-ban születtem Szegeden olyan családba, ahol a tanulás és a világ megismerésének fontosságát a mindennapokban szívtam magamba. Pedagógus szüleim sikeresen tágították világlátásomat és egyértelműen arra neveltek, hogy legyek érzékeny mások irányába, igyekezzek megismerni egy helyzet minden aspektusát – röviden, hogy nem minden fekete vagy fehér. Ez egy erős kiindulási alap volt, amiért mindig hálás leszek. Megtanított az érzékenységre és előhuzalozott az empátia gyakorlására.

Útkeresés

A kamasz és korai felnőttkor nálam is az útkeresésről szólt, és most visszatekintve igazán őszintén úgy ítélem meg, hogy pályaválasztásom nem volt kellően autentikus – olyan irányt választottam, amelyet úgy éreztem, hogy elvárhatnak a kívülállók tőlem. Misem bizonyítja ezt jobban, mint hogy abban a pillanatban, hogy elkezdtem dolgozni, rögtön olyan lehetőségeket kerestem, amelyek közelebb vittek a valódi érdeklődési körömhöz.

Közgazdász végzettségemmel rögtön emberekkel kezdtem el foglalkozni, HR-es lettem. Nemzetközi HR-esként lehetőségem volt sokat utazni és rengeteg különböző kultúrával megismerkedni. Ebben a több éven át tartó élethelyzetben érkezett el megint egy fordulópont, amellyel megint közelebb kerültem kongruens önmagamhoz.

Egy meghatározó reggel

Egy korareggeli munkakezdéskor a mellettem ülő kollegám magában dörmögve megjegyezte: még mindig nem töltötték be a fejlesztő tréneri állást a HR-en. Megállt bennem az ütő, a semmiből jövő információ egyből megszólított és egyből éreztem, hogy most erre kell továbbmennem és hogy minden, ami eddig történt ebben a pillanatban nyer értelmet.

Azután pár hét múlva komolyabb előképzettség nélkül elkezdtem trénerként dolgozni egy tapasztalt kollega mellett, akinek rengeteget köszönhetek. Ebben a pozícióban azt egyik legmeghatározóbb tapasztalatom az volt, hogy hiába a céges környezet, hiába a hangzatos tréning címek, amikor a tréning terem ajtaját becsukjuk minden az egyénekről szól. Pontosabban az ő életutjukról, személyes értékeikről, személyiségjegyeikről, nem pedig a céges célokról és célszámokról.

Ennek felismerése után határoztam el, hogy elvégzem a pszichológia szakot, hogy szakszerűen, tudományosan felkészülten tudjak másoknak segíteni, fejleszteni.

Teljes újratervezés

Férjemmel azon a napon ismerkedtem meg, amikor elhatároztam, hogy jelentkezem Szegedre, a pszichológia szakra. Kislányunk a mesterképzés első vizsgaidőszakának végén született, már karonülő volt, amikor kézhez vehettem mesterdiplomámat 2023 nyarán.

A felnőttfejjel történő tanulás újfent lehetőséget adott arra, hogy magamon is dolgozzak (ne csak okosodjak). A teljesítméshez való viszonyom normalizálása után végtelenül élveztem a tanulás folyamatát.

A családalapítás és gyereknevelés minden nap biztosítja, hogy önismeretemet mélyítsem.

És miben hiszek most? Milyen értékek mentén dolgozom egyénekkel és csoportokkal?

Ez talán a legfontosabb gondolat:

Akármi lesz is az eredmény, sohasem bánjuk meg, hogy munkába kezdtünk és folytattuk azt.

Kálvin János

Számomra ez az idézet arról szól hogy minden befektetett energia megtérül, minden apró lépés előre visz.

És a továbbiak:

Fejlődni mindig időszerű.

Mindenki képes önmaga mélyebb megértésére.

Mindenki megérdemli, hogy tisztelettel bánjanak vele.

Akkor van lehetőségünk a teljes életre, ha megpróbáljuk megérteni önmagunkat.

Minden nehéz helyzetben tudunk valamit tenni, hogy azt csak egy kicsivel jobbá tegyük.

A segítő nem kínál megoldást, inkább segít megtalálni azt.

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a személyes hangvételű bemutatkozást, és szívből remélem, hogy ha önismereted mélyítésére vágysz, akkor találkozunk valamelyik eseményemen vagy valamelyik platformon a továbbiakban.

Ebbe is olvass bele